Skip to content

Нашата история

Вила Кътина е идея –
за чистота и откровение,
за магия и единение,
за усмивка и споделяне. 
Вино, напомнящо връзката с по-финото. Есенция, представяща живота
като низ от трансформации,
всяка със своите цветове и прелест.
Това е нашето разбиране за чистота, всеотдайност, отношение и
взаимодействие във форма на вино.

Вила Кътина е малка, семейна, занаятчийска изба, чиято история започва още през 2010г. Породена от страст, любопитство и желание, избата продължава развитието си с фокус изцяло върху ръчния труд – в максимално присъствие и досег с бъдещия продукт, с внимание към детайла и емоцията, с която се прави всяко нещо.

Желанието ни е за искрени, чисти и ръчно сътворени вина, при минимална човешка и техническа намеса и максимално запазване на естественост. За вина без стабилизиране и сулфитиране, същевременно притежаващи плътност, високо качество, силно присъствие и добър потенциал за отлежаване. Държим на отношението към земята и разбираме синергията земя – лозе – грозде – човек – вино като един общ обем и постоянен кръговрат.

За пътя от
първо лице

Началото

Винаги идва от края или като равносметка за изминатото и дори предстоящото. Благодарности за всички онези, които ме вдъхновиха да мога да явя тези редове и благодарности за теб, който си част от тях.

Какво подтикна създаването и реализирането на нещо за което не притежавах никакво познание и предишна история? Не само това, но и почти нулев опит със света и преживяването, наречено Вино.

Първата чаша Вино? Някои казват – Любов от пръв поглед. 
Да, но в този случай и още нещо. Миг, дълбоко докоснал присъствието и сетивата ми. Оставил трайна диря във възприятията ми за света, общуването и преживяването на себе си и човека до мен. Искряща, слънчева радост и плътно съзнателно присъствие. Разгръщащ се съзидателен импулс и пътешествие към творческата същност. Омая от живота в пълнотата на аромати, вкусове и цветове. Дъх от природата, екзалтиран в чаша червено пътешествие.

Емоция, превърнала се в страст и начин на общуване със света, довела до първия опит през 2010г. Неуспешен, но първите крачки са такива, особено ако не знаеш, но пък си наивен и „нахакан“, че можеш. До 2012г. обикалях и търсех най-подходящите и пасващи ми лозя и сортове за това, което исках да създам – вино в средния-висок клас, с висок потенциал за отлежаване, без стабилизатори и сулфити и изцяло резултат от ръчен труд. Превърнах и старата „селска“ маза в изба, не от веднъж, но постепенно и упорито. По този начин се и обучавах, информирах, четях.

2012г. – първата успешна година, която и до днес ще остане емблема и пример за това, което с внимание и любов направихме. Ние, защото никога не съм възприемал процеса като едноличен, а като част от поделянето на тази емоция, със семейството и всички любими човеци. Сепажирахме (ферментирахме заедно) Каберне Совиньон и Мерло в съотношение 50/50 и отлежахме в български дъб за 15 месеца.

Продължението

Считаме всичките ни последващи години, всяка със своята специфика, за изключително успешни, въпреки затрудненията дори и в 2014г. Акцентът ни е в червените вина, но от 2015г. създадохме и едно нетипично розово вино в стар стил, напомнящо слабо червено и притежаващо наситен цвят и специфичен характер. 

Вината сепажираме от собствени лозя в района на с. Карабунар, с. Виноградец и с. Славовица. Сортовете, които сме подбрали са основно: Каберне Совиньон, Мерло, Рубин и Мавруд. Обработваме, ферментираме и отлежаваме вината в микро избата ни в с. Кътина, Софийско.

Годишното ни производство е с тенденция за увеличаване, както и разширяване сортовата структура и разнообразие. Въпреки това, бихме искали да запазим идеята за сплотеност, микро производство и в даден момент да се фокусираме върху местни български сортове.

Нашата история

Поглед през
годините

2010

Ех, този първи опит. Казват, късмета на начинаещия. Нямахме го.

От сегашната ни гледна точка, силно би било да се каже, че това беше вино, но така и оставаме критични към себе си до ден днешен.

Нямаше как другояче да бъде – нямахме опит и познания, но имахме страст, желание и любопитство.

Нашата история
Нашата история

2011 – 2012

Това беше процес на двегодишно търсене на подходящ масив, тероар и стопанин, с когото бихме искали да работим.

2012

О, 2012..
Първата ни, според нас, най-емблематична година в така или иначе феноменалната реколта. Успяхме да съзидаем вино, което десет години по-късно все още ни кара да вярваме в идеята, заради която започнахме всичко това.

Бихме искали сега да имаме всички бутилки от тази реколта.
Както нещата в живота се случват “случайно”, така и намерихме търсеното от нас – подходящ масив, стопанин, чисти и ясни взаимоотношения. Повод да повярваме и продължим напред без опит.

Нашата история
Нашата история

2013

Може би най-феноменалната реколта до момента, макар всяка да е различна и уникална. Разкошна година за лозята и техните плодове. Работихме изцяло с каберне и за първа година направихме по-сериозно количество – 250 бутилки. 

Междувременно, извън избата денонощно сме с учебници и книги.

2014

..или така нареченото земеделско и винено бедствие. 

Изключително водна година, съпроводена с порои и градушки. Не успяхме да работим с нашия масив в Карабунар, защото градушката смля всичко, но беше предложено първокачествено грозде от района на Харманли – независимо от слабата година. Може би това беше годината, в която затвърдихме вярването си, че и в слаби години можем устойчиво да правим вино.

Нашата история
Нашата история

2015

Първи експеримент с розе, тип claret. 
По-дълга настойка и по-късно отточване доведоха до плътно, наситено розе, с интензивна плодовитост и отчетливи нотки на ягоди, вишни, малини и индрише.

Първи експеримент с по-дълга настойка в дъб за червеното вино –
24 месеца.

2016

С нарастването на любопитството ни, се наложи да нарастнем и обема на избата. През тази година направихме по-основен ремонт, редом с една от любимите ни до ден днешен реколти.

Нашата история
Нашата история

2017

Запазване на количеството, и продължаване на експериментите с по-дълго отлежаване в дъб.  

Розето направихме при запазване на традиционния стил, но с по-кратка настойка с ципите, в търсене на все по-фин и изтънчен вкус и аромат.

2018

Годината, в която бяхме решили да не правим вино – слънцето беше изгорило една голяма част от масива, а гроздето се беше засушило и стафидирало. Въпреки това, друго грозде ни откри и достигна до нас, което доведе до първа година с преимуществено Мерло като основа на сепажиране. В духа на тази година, направихме и по-ниска настойка в дъб в опит за по-рафинирано вино.

Нашата история
Нашата история

2019

..е една добра година.

Първата ни година с по-фино розе. Червеното ни отново е почти изцяло Каберне совиньон с настойка 12 месеца в български дъб. 

В избата, както всяка друга година, идват нови бъчви от български бял дъб, а всички ферментационни съдове са подменени.

2020

Годината, в която купихме земя с цел собствени насаждения. 
Годината, в която купихме основния масив, с който
работим от 2012г.
Нарастване на производството.

Нашата история
Нашата история

2021 …

Постепенно разгръщане, нарастване потенциала и капацитета ни, но запазвайки идеята за сплотеност и микро производство, и съхранявайки качеството и принципите, с които е съградена основата. 

Продължаваме в изградената посока и стилистика, добавяйки скоро местни ендемични сортове, включително в собствените ни насаждения.

Акцентът ни остават червените сортове, но сме отворени за експерименти с десертни и бели вина.