Skip to content

История На кратко едно изречение, описващо Вила Кътина? / или цитат.. или каквото искаме да се прочете първо

Вила Кътина е идея – за чистота и откровение, за магия и единение, за усмивка и споделяне. Вино, напомнящо връзката с по-финото. Есенция, представяща живота като низ от трансформации, всяка със своите цветове и прелест. Това е нашето разбиране за чистота, всеотдайност, отношение и взаимодействие във форма на вино.

Сътворено в малка, семейна, занаятчийска изба, недалеч от София. Историята му започва още през 2010г., с фокус изцяло върху ръчния труд – в максимално присъствие и досег с бъдещия продукт, с внимание към детайла и емоцията, с която се прави всяко нещо. 

about

Началото

Винаги идва от края или като равносметка за изминатото и дори предстоящото. Благодарности за всички онези, които ме вдъхновиха да мога да явя тези редове и благодарности за теб, който си част от тях.

Какво подтикна създаването и реализирането на нещо за което не притежавах никакво познание и предишна история? Не само това, но и почти нулев опит със света и преживяването, наречено Вино.

Първата чаша Вино? Някои казват – Любов от пръв поглед.
Да, но в този случай и още нещо. Миг, дълбоко докоснал присъствието и сетивата ми. Оставил трайна диря във възприятията ми за света, общуването и преживяването на себе си и човека до мен. Искряща, слънчева радост и плътно съзнателно присъствие. Разгръщащ се съзидателен импулс и пътешествие към творческата същност. Омая от живота в пълнотата на аромати, вкусове и цветове.Дъх от природата, екзалтиран в чаша червено пътешествие.

about
wine

Емоция, превърнала се в страст и начин на общуване със света, довела до първия опит през 2010г. Неуспешен, но първите крачки са такива, особено ако не знаеш, но пък си наивен и „нахакан“, че можеш. До 2012г. обикалях и търсех най-подходящите и пасващи ми лозя и сортове за това, което исках да създам – вино в средния-висок клас, с висок потенциал за отлежаване, без стабилизатори и сулфити и изцяло резултат от ръчен труд. Превърнах и старата „селска“ маза в изба, не от веднъж, но постепенно и упорито. По този начин се и обучавах, информирах, четях.

2012г. – първата успешна година, която и до днес ще остане емблема и пример за това, което с внимание и любов направихме. Ние, защото никога не съм възприемал процеса като едноличен, а като част от поделянето на тази емоция, със семейството и всички любими човеци. Сепажирахме каберне совиньон и мерло в съотношение 50/50 и отлежахме в български дъб за 15 месеца.

Продължението

Считаме всичките ни последващи години, всяка със своята специфика, за изключително успешни, въпреки затрудненията дори и в 2014г. Акцентът ни е в червените вина, но от 2015г. създадохме и Rose de Cut. Едно нетипично розово вино в стар стил, напомнящо слабо червено и притежаващо наситен цвят и специфичен характер. 

Вината сепажираме (ферментираме заедно) от лозя (не собствени) в района на с. Карабунар, с. Виноградец и с. Славовица. Сортовете, които сме подбрали са основно: каберне совиньон, мерло, рубин и мавруд. Обработваме, ферментираме и отлежаваме вината в „избичката“ ни в с. Кътина, Софийско.

Годишното ни производство е около 500бут., с тенденция за увеличаване и разширяване сортовата структура и разнообразие. Въпреки това, бихме искали да запазим идеята за сплотеност, микро производство и в даден момент да се фокусираме върху местни български сортове.

about

поглед през годините

на кратко за началото, за първите опити… 

2010

bottle sun
wine

2012

на кратко за тази година…